Marmara bölgesindeki Balıkesir ilinin en güzel ilçelerinden olan Erdek ülkemizin sayfiye yerleri arasındadır. Tertemiz denizi ve oksijen deposu ormanları, tarihi yapıları ve sakinliği ile tatil severlerin beğenisini toplamaktadır…
Kirazlı Manastırı, Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeydoğu sahiline yakın bir yerde Yukarıyapıcı ile Ballıpınar(Kocaburgaz) köyleri arasında bir yükseklikte, olmaktadır.
Kirazlı Manastır çevredeki tabiatın güzelliği, hemen yanından geçen suyun ve doğanın güzel sesleriyle birleşince sanki oraya özgü müzik çalıyormuş duygusu uyandırmakta. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda görülmemiş rengârenk çiçeklerin süslediği Manastır ve çevresinin ahenkli güzelliği, belki de insanların yüzlerce yıldır orada ibadet etmelerinden kaynaklanan, gezenlerde huzur ve uhrevi duygular uyandırmasına neden oluyor.
Kirazlı Manastırı, antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğinde manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir komplekstir. Duvar tekniğine göre; 19. yüzyıl Rumların kullandığı bir dini anıt yapı olduğu anlaşılmaktadır. Kirazlı manastırı KİRAZ Beach Otele Belkıs köyü yolu üzerinden 18,1 km mesafe uzaklığındadır.
Narlı nın Tarihi Yerleri NARLI KÖYÜ AZİZ DİMİTRİOS KİLİSESİ Kapıdağ Yarımadası’nda bulunan adı Roda (Rumca Nar) olan Narlı köyünde mübadeleye kadar Ortodoks Rumları yaşamaktaydı ve Nar ağacı çok bulunduğu için bu isim verilmiştir. Aziz dimitrios KİRAZ Beach Otele 19,1 km mesafe uzaklığındadır.
Kyzikos, Kapıdağ eteklerinde Bandırma- Erdek karayolunun geçtiği yerde kurulmuştur. Yöre tarihi, Kurt Bittel tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Neolitik (M.Ö. 6. bin) ve Kalkolitik (M.Ö. 5. bin) Dönem’e kadar inmektedir.
Mysia’ daki Olympos (Uludağ) yamaçlarında yerleşmiş olan, daha sonra Aisepos Ovası’na inen veya Thessalia’ dan bu yöreye (Aisepos / Gönen- Kocaçay ile Rindkos /Mustafa kemal Paşa-Atranos Çayı arasına) yerleşmiş olan Dolionlar, Kyzikos’ da yaşayan en eski kavimdir.
Yaklaşık 170 metre uzunluk, 50 metre genişliğe sahip bulunan adaya, üzerinde yer alan iki zeytin ağacı nedeniyle “Zeytin Adası” veya “Zeytinliada” denilmiştir. Küçük olmasına karşı arkeolojik değeri çok büyük bulunan zengin adacığın Rum egemenliği dönemindeki son ismi, “Kera Pangia”ydı. Zeytinliada’da, daha sonraki Bizans döneminden kalma çok önemli tarihi ve arkeolojik yapıtlar bulunuyor.
MS 117-138 tarihleri arasında inşa edilmiştir.Tapınak, İmparator Hadrianus onuruna yapılmıştır.Kült odasının önünde yer alan sütun düzeneği Suriye tipi adı verilen bir alınlık taşır.İç duvarın içinde bulan frizdeki kabartmalarda:Şehrin kuruluşu ile ilgili efsane anlatılmaktadır.
Karl Androklos yabandomuzu avlamaktadır.Amazonlar ve tanrılar toplantısı tasvir edilmektedir.Tapınağın hemen önünde bulunan MS 300 civarında İmparator Theodosius, Diocletianus, Maximianus, Constantius Clarus heykelleri dikilmiştir ve bunların yazıtlı kaideleri bulunmaktadır.